Skip to main content

Vertoning op 17 oktober van de film I, Daniel Blake in de Roma. In het kader van Dag van verzet tegen Armoede.

De Daniel Blake uit de titel is een timmerman op leeftijd uit Newcastle, die moest stoppen met werken na een hartaanval. Sindsdien is hij aangewezen op een uitkering, maar het verzilveren hiervan gaat hem niet gemakkelijk af. 

“Loach maakt van de mensen die het systeem tot nummers heeft weggecijferd, weer mensen. Hij doet dat in een heel eenvoudige en even efficiënte beeldtaal en met acteurs die zeer authentieke vertolkingen neerzetten. En zo zien we dat het systeem goeie, fatsoenlijke mensen uitspuwt en dat elk van ons morgen een Daniel Blake kan zijn. Een zoveelste aanklacht tegen een onmenselijk beleid en een kafkaësk verhaal dat met heel veel humor, warmte en tederheid gebracht wordt. Weinig jongeren die een welgemeende 'fuck you' aan het beleid kunnen en durven afvuren zoals deze 80-jarige rebel dat doet.” (DE MORGEN) de film I, Daniel Blake.  

REGIE: KEN LOACH; GENRE: DRAMA; MET: DAVE JOHNS, HAYLEY SQUIRES, SHARON PERCY; 2016; VK, FRANKRIJK, BELGIË; 1U40: ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.  

Na de film (start om 20u) volgt een nagesprek met: Tim Goedemé (https://timgoedeme.com/ ), Universiteit Antwerpen – Centrum voor Sociaal Beleid,  Marc Jans, voorzitter Netwerk tegen Armoede & Marie-Louise De Croock, ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting, STA-AN vzw Meer info en tickets: