Skip to main content

Het muurgedicht "Een minimum" van voormalig stadsdichter Ramsey Nasr in samenwerking met mensen van vzw Recht-Op, dreigt te verdwijnen

vr 19/08/2016 - 19:40 Hanne Decre Een van de bekendste realisaties van Antwerpen Boekenstad, het muurgedicht "Een minimum" van voormalig stadsdichter Ramsey Nasr, dreigt te verdwijnen. Antwerp Management School wil het pand in zijn oorspronkelijke staat renoveren en het gedicht past niet in die plannen. Op sociale media klinken bezorgde stemmen. In 2005 heeft Nasr "Een minimum" geschreven, een stadsgedicht over kansarmoede op vraag van vzw Recht Op. Het gedicht kreeg een prominente plaats op een buitenmuur aan het Mechelse Plein. De plek was symbolisch omdat het OCMW van Antwerpen er gevestigd was. Vorig jaar tekende OCMW Antwerpen en Antwerp Management School echter een erfpachtovereenkomst voor de site Boogkeers. Door de renovatieplannen van de school dreigt het gedicht nu te verdwijnen. Geert Vyncke, projectleider van de Boogkeers: “De panden aan de Lange Gasthuisstraat worden historisch gerenoveerd. Op de muur waar het gedicht nu staat, kan het niet blijven staan omdat er daar vensters komen zoals die er ook historisch waren”. lees verder op "http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/1.2746573"

“Een minimum” werd geschreven na vele gesprekken van Ramsey Nasr met mensen in armoede uit de Antwerpse vereniging waar armen het woord nemen Recht-Op vzw. Het gedicht betekent veel voor mensen in armoede. Het toont herkenbaar hun kwetsbaarheid en hun kracht. Dat het OCMW de muur ter beschikking stelde is een blijk van erkenning. Het was een bekrachtiging van de samenwerking met de verenigingen waar armen het woord nemen. De huidige plaats is een symbolische plaats: achter die muur werden vroeger de beslissingen genomen over toekennen van steun /of leefloon. Het gedicht roept de raadsleden bij elke raadszitting opnieuw op tot begrip en respect voor de situatie van mensen in armoede. De plaats aan het Mechelse plein biedt ook erkenning omdat het gedicht in de kernstad dagelijks wordt gezien door de gemiddelde burgers en toeristen. Het geeft armen een plaats in de stad en het plein is de laatste jaren ook meermaals gebruikt als ontmoetingsplaats voor acties in het kader van armoedebestrijding. Ook in 2016 wordt de dag van verzet tegen armoede afgetrapt aan het gedicht. We betreuren dat dit symbool moet verhuizen. We willen met Recht-Op en de verenigingen van STA-AN (Samen Tegen Armoede – Antwerps Netwerk) een rol spelen in het zoeken naar een nieuwe plek. Die plek moet net als vroeger oproepen om respect te tonen voor wie in armoede leeft en symbool staan voor de erkenning van OCMW en stad voor de overlevingsstrijd van mensen in armoede.

Copyright © Recht-Op vzw