Skip to main content

Armoede / sociaal artistieke projecten

Als vereniging waar mensen in armoede het woord nemen zetten we bewust sociaalartistieke projecten in. Samen met professionele kunstenaars zoeken mensen die in armoede leven wegen om hun beleving te delen met anderen. Sociaalartistieke projecten versterken persoonlijke en sociale processen bij de deelnemers. Ze experimenteren samen met een kunstenaar met vormen en taal die uiting geven aan hun ervaringen, gevoelens beleving. Ze ontdekken verborgen talenten en creëren een product waar ze trots op kunnen zijn. De resultaten hebben soms meer dan de theoretische uiteenzetting een effect omdat ze buitenstaanders raken met een blik op de beleving van armoede en/of uitsluiting.

Impact

Een samenwerking in 2020 met Charlotte Van Den Bogaerts, Tom Ternooy en Arno De Facq die voor hun eindwerk aan de LUCA school of arts een documentaire maakten over armoede.
https://www.youtube.com/watch?v=spHd8V3tyyk

Partnerschap in onderwijs

De tentoonstelling in het project Partnerschap in onderwijs en het discussiespel Open Kaart zijn het resultaat van een samenwerking met grafisch kunstenaars. De ouders zochten samen met hen naar de essentiële beelden die hun grootste frustraties vertolkten.
https://www.recht-op.be/images/pdf/afdrukbare_versie_illustraties.pdf

Inspiratiefiches outreachend werken

De groep dienstverlening vertaalde het belang van outreachend werken ism grafisch kunstenaars in een aantal beelden die de basis werden voor inspiratiefiches. Deze fiches moeten organisaties en basiswerkers inspireren om hun bureau te verlaten en mensen aan te spreken op de plaatsen waar ze te vinden zijn.
https://www.recht-op.be/images/pdf/inspiratiefiches.pdf

Ongehoord

In 2005 starten we een literair traject. Een groep deelnemers ging in dialoog in een schrijfworkshop met Diane Broeckhoven, Kristien Hemmerechts, Ramsey Nasr en Erik Vlaeminck. Het materiaal werd verzameld in de bundel “Ik ben die oorbel van 2 euro”. De teksten werden gepresenteerd in de Bourla. Eén van de resultaten is het gedicht “Een minimum” van toenmalig stadsdichter Ramsey Nasr. Het gedicht heeft jarenlang op de muur van het Antwerpse OCMW gestaan, als een herinnering voor de raadsleden die in de commissie welzijn wekelijks moeten beslissen over steunaanvragen.

De valies

De groep dienstverlening vertaalde het belang van outreachend werken ism grafisch kunstenaars in een aantal beelden die de basis werden voor inspiratiefiches. Deze fiches moeten organisaties en basiswerkers inspireren om hun bureau te verlaten en mensen aan te spreken op de plaatsen waar ze te vinden zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=sdfTUMwVEuc

Vechten voor morgen

In 2014 maakten de jongeren van Recht-Op een documentaire over hun leefsituatie. De docu is het resultaat van een intensieve samenwerking met Anderewereldfilms. Maandenlang werd het reilen en zeilen op de jongerenwerking gefilmd. Vijf jongeren werden van dichtbij gevolgd en vertellen hun persoonlijk verhaal. Een verhaal over het dagelijkse gevecht dat armoede is. Een verhaal over vooroordelen, weinig kansen, dromen. Ze noemden het ‘Vechten voor morgen’.
De dvd is te koop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bekijk de trailer van Vechten voor Morgen

Armoede is

In 1998 zochten we voor het eerst een manier om te praten over armoede zonder dat mensen telkens hun persoonlijk verhaal op tafel moesten leggen. We vertaalden de ervaringen naar een gedragen tekst.
https://www.youtube.com/watch?v=sRKNnyr1XuE

Dienstverlening

Voor het project dienstverlening schreven groepsleden teksten over hun beleving met dienstverlening. Deze teksten zijn terug te vinden op samenwijzer.be
https://www.samenwijzer.be/extra.html Ze werden ook gebruikt door het OCMW Antwerpen in hun vormingstraject “huis van de hulpverlening”.

Dure woorden

Met behoud de begeerte werkten we mee aan Dure Woorden. Een voorstelling die werd georganiseerd op vraag van de Vlaamse overheid en op tournee ging door Vlaanderen. Een aantal deelnemers van Recht-Op en APGA gingen mee op een voorbereidend schrijfweekend met Erik Vlaeminck.
https://www.youtube.com/watch?v=1Z-zbwEOzXI&t=7s

Copyright © Recht-Op vzw