Skip to main content

Het zit vanbinnen

Praten over je ervaringen in de geestelijke gezondheidszorg is nooit gemakkelijk, zeker niet als je in armoede leeft.

Met onze vereniging Recht-Op gingen we die uitdaging toch aan. Wij vertelden elkaar over onze ervaringen in de hulpverlening. We praatten in grote groep, in kleine groepjes of met twee. Wij nodigden deskundigen uit, wisselden ervaringen uit over instellingen, dokters, hulpverleners, maatschappelijk werkers. We deelden onze gevoelens, ziektes en problemen. De gesprekken maakten veel herinneringen en emoties los. Zware gesprekken bleven soms lang wegen. Er was vaak verdriet, boosheid en angst, maar vooral nood aan veiligheid.

Om de veertien dagen kwamen we samen, twee jaar lang. Het was niet gemakkelijk om te blijven praten, maar toch deden we dat, omdat er veel moet veranderen. Mensen die arm zijn, moeten beter geholpen worden, omdat zij nu vaak nergens terecht kunnen. Ook wie arm is, heeft recht op gepaste zorg voor zijn geestelijke gezondheid. Die boodschap willen we uitdragen.

Daarom bundelden we onze ervaringen in het boekje ‘Als je hoofd vol zit…’ en in dit dossier ‘Het zit vanbinnen’.

‘Als je hoofd vol zit…’ heeft als ondertitel ‘Waar vind je iemand die naar je luistert?’ en ‘Wie kan helpen met een psychisch probleem?’ Het is een lijst van 53 adressen in Antwerpen waar je terecht kan met psychische problemen. Het is voor mensen die de stap naar hulp willen zetten. De bedoeling van het boekje wordt op de achterflap verwoord door een lid van Recht-Op: “Ik wist niet dat er zoveel diensten waren. Als ons boekje goed terecht komt bij mensen die het echt nodig hebben, kunnen we veel leed en verdriet voorkomen.” Het is te verkrijgen bij Recht-Op Borgerhout.

Dit dossier ‘Het zit vanbinnen’ gaat over wat er moet veranderen om de geestelijke gezondheidszorg écht op maat van mensen in armoede te maken. Het gaat over hoe we in ons dagelijks leven het hoofd mentaal boven water proberen te houden1 en dan soms naar iemand willen toestappen. We proberen te vertellen hoe wij best geholpen worden. Door de hoofdstukken heen staan er overal citaten van de leden van Recht-Op. Het zijn illustraties van onze dagelijkse realiteit.

Download dossier "Het zit vanbinnen"

Gezondheid

Copyright © Recht-Op vzw